L’origen del projecte

Abril de 2024

Comencem a omplir de contingut aquesta secció explicant el motiu de la creació de Temps Antics. Un projecte que va fer les seves primeres passes en la foscor de l’anonimat fa molt de temps, que es va donar a conèixer al món fa uns mesos i que, ara, es vol explicar per poder créixer i esdevenir una realitat.

Com neix?

Tota criatura ha tingut una manera de gestar-la, i en aquest cas va ser la forta determinació de posar un granet de sorra en la creació de literatura feta i pensada en català i, en aquest cas, en el gènere medieval fantàstic. En la nostra llengua i d’autors catalans tenim d’altres mostres de creacions de mons propis com el relat curt «El fermall del rei Elf» d’en Fèlix Rabassa, els 2 primers llibres d’una trilogia encara inacabada amb els títols «La pedra de la llum» i «El camí d’Ainesderion» d’en Carles Vilar o la novel·la «El paradís mort», dels germans Aleix i Arnau Ortuña.

Què aporta?

Es vol crear un món propi amb referents en la mitologia catalana. Estem molt acostumats a crear obres de temàtica medieval fantàstica emmirallades en elements forans com els elfs, els nans o els goblins. Per una part és normal; són elements força hegemònics en aquest sector i els tenim molt interioritzats per tota la literatura que hem llegit. Però per l’altra és la utilització d’uns referents que, si bé els tenim tan presents que ens són molt propers, no pertanyen a la nostra tradició. Per tant, un element identitari del projecte és voler crear aquest món utilitzant la mitologia catalana i així crear un element molt més nostrat. Però compte, si algú hi espera trobar una utilització fidedigna de la tradició mitològica catalana, no és el que hi trobarà a Temps Antics. De la mateixa manera que els elfs que surten en un dels clàssics de referència com és «El Senyor dels Anells» no són com els elfs clàssics de la mitologia del nord d’Europa, o el yokais que surten en molts mangues no són com els de la tradició popular japonesa, la mitologia catalana a Temps Antics és agafada com a referència per crear un concepte propi.

Quin és l’objectiu?

Construir aquest món elaborant els seus elements teòrics sobre els quals poder crear obres literàries i il·lustracions. Tenir un projecte proper a la nostra tradició mitològica inspirat en d’altres projectes com per exemple Dungeons and Dragons, que amb l’ambientació de Regnes Oblidats, té tot un món creat amb el qual desenvolupa novel·les i jocs de rol. Evidentment, Temps Antics és un projecte molt més modest que l’exemple exposat, però per avançar s’ha de mirar ben amunt. Temps Antics ja ha nascut i ara vol créixer i esdevenir una criatura ben formosa i capaç de fer-se un lloc en el món. I fer-ho reivindicant-ne la catalanitat.

Entrades anteriors